Παλιά έκδοση: Αυτήν την στιγμή βλέπετε την παλιά έκδοση της ιστοσελίδας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. [Μετάβαση στην τρέχουσα έκδοση]
Βρίσκεστε εδώ: » Ενημέρωση » RSS Feeds

RSS Feeds

Οι ανακοινώσεις και οι εκδηλώσεις που προβάλλονται στην κεντρική σελίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είναι πλέον διαθέσιμες και σε μορφή RSS, ώστε να μπορείτε να λαμβάνετε αυτόματα τις πληροφορίες που σας ενδιαφέρουν στον υπολογιστή σας. Τι είναι όμως το RSS και πως μπορείτε να το εκμεταλλευθείτε;

Τι είναι το RSS;

Διαθέσιμα RSS Feeds
Περιεχόμενο RSS 2.0
Ανακοινώσεις RSS 2.0
Εκδηλώσεις RSS 2.0
Συνέδρια RSS 2.0
Σεμινάρια RSS 2.0
Το RSS παράγεται από τα αρχικά των λέξεων Really Simple Syndication (καθώς και του Rich Site Summary, ωστόσο έχει επικρατήσει η πρώτη εκδοχή).

Το RSS είναι ένα φορμά που βασίζεται στην «γλώσσα» XML και το οποίο δημιουργήθηκε για την ανταλλαγή περιεχομένου, όπως τίτλους ειδήσεων, ανακοινώσεις κ.α.

Μερικά sites, μεταξύ των οποίων και αυτό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκμεταλλεύονται το RSS για να «παραδίδουν» τους τίτλους των ανακοινώσεων στους επισκέπτες τους, που ίσως να μην έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να κάνουν surfing και να εντοπίζουν το περιεχόμενο που τους ενδιαφέρει.

Σε αυτήν τη σελίδα μπορείτε να βρείτε όλα τα διαθέσιμα «κανάλια» RSS, τα οποία προσφέρει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στους επισκέπτες του και δεν έχετε παρά να επιλέξετε αυτά που σας ενδιαφέρουν από τον πίνακα που απεικονίζεται στα δεξιά..

Πως γίνεται η χρήση του RSS;

Ο πιο εύκολος τρόπος για να ανακτήσετε το περιεχόμενο των καναλιών, είναι η χρήση ενός προγράμματος ανάγνωσης ειδήσεων (News Aggregator). Πρόκειται για αυτόνομες εφαρμογές τις οποίες μπορείτε να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας ώστε να «λαμβάνετε» αυτόματα το περιεχόμενο των καναλιών που έχετε επιλέξει και κατά συνέπεια τις ανακοινώσεις που σας ενδιαφέρουν.

Για να προσθέσετε κάποιο από τα διαθέσιμα κανάλια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πρόγραμμα της επιλογής σας δεν έχετε παρά να κάνετε δεξί κλικ σε κάποια από τις κατηγορίες που σας ενδιαφέρουν και στη συνέχεια να αντιγράψετε τη διεύθυνση στο αντίστοιχο πεδίο της εφαρμογής.

Κάποια άλλα προγράμματα μπορούν να εντοπίσουν αυτόματα τα feeds που περιέχονται σε διάφορες ιστοσελίδες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε πάντα να διαβάσετε το εγχειρίδιο χρήσης που συνοδεύει την εφαρμογή της αρεσκείας σας. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προτείνει μερικές από τις καλύτερες εφαρμογές για Windows, Mac OS X και Linux, οι οποίες διατίθενται εντελώς δωρεάν..

Feedreader για Windows, 1,3MB - www.feedreader.com
Το Feedreader είναι μικρό σε μέγεθος, «ελαφρύ», ιδιαίτερα εύχρηστο και αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές, τόσο για techies, όσο και για newbies.

SharpReader για Windows, 809Kb - www.sharpreader.net
Το SharpReader παρέχει αρκετές επιπρόσθετες επιλογές διαχείρισης και οργάνωσης των feeds, ωστόσο για τη λειτουργία του απαιτείται η εγκατάσταση και χρήση του .NET Framework (~23MB).

Liferea για Linux με GTK/Gnome - liferea.sourceforge.net
Μια από τις πολλές επιλογές για τους χρήστες του Linux. Εγκαθιστάται εύκολα και θα σας επιτρέψει την πρόσβαση σε RSS, Atom, OCS και OPML feeds.

NewsFire για Mac OS X 10.3+ - www.newsfiress.com
Μια από τις πιο εύχρηστες εφαρμογές για το Mac OS, με ξεχωριστό... aqua στυλ και πλούσιο, δυναμικό, περιβάλλον εργασίας. Υποστηρίζει RSS και Atom feeds.

 

Φεβρουάριος 2005

 

^ αρχή

 
 


*
 
newSite