ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Γραφείο Στήριξης ΕΠΕΑΕΚ Ποιοτικός έλεγχος στη βιομηχανία τροφίμων και υλικών συσκευασίας |
|||||||||||||||||
Σύντομη Περιγραφή
Τελικός στόχος του έργου είναι η συμπλήρωση των γνώσεων και δεξιοτήτων των πτυχιούχων και διπλωματούχων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Χημικών, Γεωπόνων, Χημικών Μηχανικών) κατόπιν βραχύχρονης εξειδίκευσής τους στους νευραλγικούς τομείς:
Αποτέλεσμα της ενέργειας αυτής θα είναι η καλύτερη ανταπόκριση των μετεκπαιδευομένων στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας στη βιομηχανία τροφίμων και Υλικών Συσκευασίας σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές και έμμεσα η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας. Η ενέργεια αυτή αποτελεί ένα βήμα στην προσπάθεια αναβάθμισης του τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού συστήματος στη χώρα μας και συνδέεται στενά με την προσπάθεια αναβάθμισης:
Αντικείμενο Η ραγδαία εξέλιξη της επιστήμης δημιουργεί τα τελευταία χρόνια νέους επιστημονικούς και διεπιστημονικούς κλάδους όπως αυτοί της Χημείας τροφίμων, Μικροβιολογίας τροφίμων, Βιοτεχνολογίας τροφίμων, Μηχανικής τροφίμων, Συσκευασίας τροφίμων αλλά και της Επιστήμης των Υλικών (Χημεία και Τεχνολογία Πολυμερών, Μετάλλων, χαρτιού, Γυαλιού κ.ά.). Οι κλάδοι αυτοί γεννούν νέες τεχνολογίες παραγωγής, συνεπώς νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Οι εξελίξεις αυτές για να εφαρμοστούν σωστά στη σύγχρονη διεθνή ανταγωνιστική βιομηχανία απαιτούν άτομα με εξειδικευμένα προσόντα τα οποία δεν είναι δυνατό να αποκτηθούν στα πλαίσια των συμβατικών προπτυχιακών σπουδών στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό απαιτείται μια συστηματική εκπαιδευτική προσπάθεια που μέσα από το προτεινόμενο πρόγραμμα συμπληρωματικής εκπαίδευσης μπορεί να δώσει τα εξειδικευμένα στελέχη στη Βιομηχανία Τροφίμων και Υλικών Συσκευασίας. Η υλοποίηση της πρότασης θα στηριχθεί στους παρακάτω άξονες:
Για την υλοποίηση του έργου προγραμματίζονται οι εξής τρεις φάσεις:
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διδασκαλία σειράς μαθημάτων, άσκηση των μετεκπαιδευόμενων υπό μορφή μελετών περιπτώσεων (case studies), άσκηση στη χρήση διεθνώς αποδεκτών ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων όπως τα: Food Science and Technology Abstracts, Packaging Science and Technology Abstracts καθώς και άσκηση των εκπαιδευόμενων στα συμμετέχοντα Πανεπιστημιακά και βιομηχανικά εργαστήρια (on hands training). Στοιχεία του Έργου |
|||||||||||||||||
|
Γραφείο
Στήριξης ΕΠΕΑΕΚ |