Η επιστημονική έρευνα (εφαρμοσμένη και βασική) αποτελεί πρωταρχική επιδίωξη κάθε σύγχρονης κοινωνίας, στα δε ανεπτυγμένα κράτη απορροφά ένα ικανό ποσοστό του εθνικού προϋπολογισμού. Η εφαρμοσμένη έρευνα ειδικότερα, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της βιομηχανίας, για την επίλυση των προβλημάτων υγείας και γενικότερα για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής.   Η βασική έρευνα επίσης, ικανοποιεί την ανθρώπινη επιθυμία για μια βαθύτερη κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει, αλλά και γενικότερα του σύμπαντος στο οποίο υπάρχουμε, ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να καταστεί οφέλιμη και σε πρακτικό επίπεδο.   Το σύγχρονο Πανεπιστήμιο καλείται σήμερα να διαδραματίσει ένα πολλαπλό ρόλο στα κοινωνικά δρώμενα. Ειδικότερα, όσον αφορά τον τομέα της έρευνας, οφείλει να συμβάλλει στην ανάπτυξη και διάδοση των επιστημών, αλλά και να θεραπεύσει εκείνα τα γνωστικά αντικείμενα που θα δημιουργήσουν το νέο, σωστά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό που θα παραλάβει τη σκυτάλη για την μελλοντική εξέλιξη.

    Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαθέτει σήμερα αξιόλογο ερευνητικό προσωπικό και σύγχρονη εργαστηριακή υποδομή σε ένα μεγάλο φάσμα ειδικοτήτων. Η δημιουργία του παρόντος "Ηλεκτρονικού Οδηγού Ερευνητικής Δραστηριότητας" αποσκοπεί στην προβολή της -διεθνούς εμβέλειας- ερευνητικής δραστηριότητας των μελών της Πανεπιστημιακής μας Κοινότητας. Ταυτόχρονα δίδει τη δυνατότητα σε επιστήμονες άλλων ερευνητικών ιδρυμάτων αλλά και σε άλλους ενδιαφερόμενους που εργάζονται σε βιομηχανίες, κοινωφελείς οργανισμούς κλπ, να εντοπίσουν εύκολα συναδέλφους με συγγενή ερευνητικά ενδιαφέροντα.
Στις ιστοσελίδες που ακολουθούν συμπεριλαμβάνονται τα βασικά προσωπικά στοιχεία των ερευνητών του Πανεπιστημίου και η ερευνητική δραστηριότητα (δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και συνέδρια) για το χρονικό διάστημα 1995-2000. Η παρούσα μορφή του οδηγού θα λειτουργήσει σε πειραματική μορφή έως ότου συμπληρωθεί και βελτιωθεί μετά από τυχόν υποδείξεις των επισκεπτών του δικτυακού τόπου. Στη συνέχεια θα τυπωθεί σε δύο τόμους (Ελληνικά και Αγγλικά) και θα διανεμηθεί σε βιβλιοθήκες.

          

Γεώργιος Κ. Λεοντάρης
Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής
Τμήμα Φυσικής

 
 
αρχική | προλεγόμενα | προβολή στοιχείων | αποστολή στοιχείων | βοήθεια | επικοινωνία
(c) 2000-2002
Επιτροπή Επιμέλειας της Έκδοσης
για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Σχόλια - Προτάσεις - Ερωτήσεις
research@cc.uoi.gr