Δραστηριότητες
Επιστημονική Εταιρία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος
Παράρτημα Ιωαννίνων


Διαβάστε εδώ αναλυτικές πληροφορίες για το "Πρόγραμμα Παροχής Υπηρεσιών Επείγουσας Ιατρικής και Πρώτων Βοηθειών από Φοιτητές Ιατρικής στα Περιφεριακά Κέντρα Υγείας της Ηπείρου".


Αναλυτική Περιγραφή Προγράμματος

1ο ΒΗΜΑ

Πρακτική και θεωρητική εκπαίδευση στο αντικείμενο της επείγουσας Ιατρικής και των πρώτων βοηθειών, με σεμινάρια που θα πραγματοποίουνται στο χώρο του πανεπιστημίου. Υπεύθυνος του επιστημονικού προγράμματος των σεμιναρίων είναι ο Καθηγητής Αναισθησιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γιώργος Στ. Παπαδόπουλος. Τα σεμινάρια θα είναι 2 και διάρκειας 8 ωρών το καθένα και θα διεξάγονται ημέρα Σαββατο. Η πρακτική εξάσκηση θα πραγματοποιείται σε προπλάσματα. Το αναλυτικό πρόγραμμα των σεμιναρίων περιέχεται σε συνοδευτικό έντυπο.

2ο ΒΗΜΑ

Εκπαίδευση των φοιτητών στην διακομιδή πραγματικών επειγόντων περιστατικών στο Ε.Κ.Α.Β. Ηπείρου. Πιο συγκεκριμένα κάθε φοιτητής θα συμπληρώσει 24-32 ώρες εκπαίδευσης σε επαναλαμβανόμενα 4ωρα ή 8ωρα όπου μαζί με τον γιατρό του Ε.Κ.Α.Β. θα συμμετέχει στην διακομιδή των περιστατικών στο νοσοκομείο. Κάθε φορά θα επιβαίνει ένας φοιτητής στο ασθενοφόρο ο οποίος θα παρακολουθεί τα περιστατικά και θα λειτουργεί κατ’ εντολή του εφημερεύοντα Ιατρού του Ε.Κ.Α.Β. Ο φοιτητής θα παρουσιάζεται στο χώρο που εδρεύει το Ε.Κ.Α.Β. Ηπείρου στο Παλιό Νοσοκομείο ‘‘Χατζηκώστα’’ στο Μώλο. Η εκπαίδευση θα σταματά όταν παρακολουθήσει ικανό αριθμό περιστατικών (Υπεύθ. κα. Μποτίνη, Ιατρός του ΕΚΑΒ)

Παράλληλα οι φοιτητές θα επισκέπτονται την Καρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (Υπεύθ. κ. Γ. Παπαδόπουλος) ή τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χατζηκώστα (Υπευθ. κ. Χ. Γκόγκος, Διευθυντής Μ.Ε.Θ.), όπου υπό την επιτήρηση των υπευθύνων θα εκπαιδεύονται στην νοσοκομειακή περίθαλψη των επειγόντων περιστατικών. Η εκπαίδευση θα διαρκέσει 12-16 ώρες μέχρι να παρακολουθηθεί ικανός αριθμός περιστατικών για την εκπαίδευση των συμμετεχόντων. Οι φοιτητές θα εισέρχονται στη Μ.Ε.Θ. σε ομάδες των τριών(3)ατόμων.

Σε ότι αφορά την εκπαίδευση στο Ε.Κ.Α.Β. και στις Μ.Ε.Θ. του νοσ. Χατζηκώστα και του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου η επιλογή της ακριβούς ημερομηνίας θα γίνεται από τον κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά με βάση τις ημέρες και ώρες που εφημερεύουν οι υπεύθυνοι της εκπαίδευσης. Τα ωράρια που θα εφημερεύουν οι υπεύθυνοι και θα διατίθενται στο πρόγραμμα για εκπαίδευση θα αναρτώνται έγκαιρα με μορφή πίνακα στα γραφεία της Ε.Ε.Φ.Ι.Ε. και στην ιστοσελίδα του παραρτήματος και ο κάθε συμμετέχων θα δηλώνει στην οργανωτική επιτροπή την ημερομηνία και ώρα που επιθυμεί. Η παραπάνω διαδικασία ακολουθείται για να προσφέρει ευελιξία και δυνατότητα προσαρμογής των ωρών εκπαίδευσης στο προσωπικό ημερήσιο πρόγραμμα του καθενός.

Οι δυο αυτές φάσεις θα γίνονται παράλληλα και ταυτόχρονα για την οικονομία του χρόνου: τη στιγμή που κάποιος φοιτητής θα βρίσκεται στο Ε.Κ.Α.Β. εκτελώντας εφημερία κάποιος άλλος ενδεχομένως θα βρίσκεται στη Μ.Ε.Θ. και δεν είναι απαραίτητο κάποιος φοιτητής να ξεκινήσει το πρόγραμμα των επισκέψεων στη ΜΕΘ αφού θα έχει τελειώσει τις εκπαιδευτικές του υποχρεώσεις στο Ε.Κ.Α.Β. Η όλη διαδικασία θα ελέγχεται και θα επιτηρείται μέσω της ‘Κάρτας Εκπαίδευσης’’ όπου θα αναγράφονται αναλυτικά τα περιστατικά που παρακολούθησε ο κάθε εκπαιδευόμενος και οι πράξεις που εκτέλεσε με επιτυχία στην θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση. Έτσι η όλη διαδικασία θα ελέγχεται βήμα προς βήμα και θα μπορεί εύκολα να διορθωθεί εάν σε κάποιο βήμα της είναι ανεπαρκής, γεγονός που εξασφαλίζει αξιοπιστία και προϋποθέσεις διαρκούς βελτίωσης στο πρόγραμμα.

Με τη λήξη του όλου προγράμματος εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης του συγκεκριμένου προγράμματος και θα είναι έτοιμοι να στελεχώσουν τα περιφερειακά κέντρα Υγείας. Στα πλαίσια αυτά στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους φοιτητές μαθήματα εξειδικευμένης διάσωσης σε συνεργασία με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, όπως διάσωση ναυαγών, απεγκλωβισμός ορειβατών και θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων, αντιμετώπιση τροχαίων ατυχημάτων σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Η συνολική διάρκεια της εκπαίδευσης στον τομέα της εξειδικευμένης διάσωσης θα είναι 6 ώρες. Θα πραγματοποιείται σε δύο τρίωρα σεμινάρια κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης των φοιτητών στο ΕΚΑΒ και στις Μ.Ε.Θ. και παράλληλα με αυτές ώστε να εξοικονομείται χρόνος για τον κάθε κύκλο εκπαίδευσης.

3ο ΒΗΜΑ

Στη συνέχεια οι φοιτητές που έχουν εκπαιδευτεί θα στελεχώσουν τα περιφερειακά κέντρα Υγείας της Ηπείρου. Η μεταφορά των φοιτητών από και προς τα Κέντρα Υγείας καθώς και η διαμονή - διατροφή τους θεωρούμε ότι καλύπτονται από τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και την διοίκηση των κέντρων υγείας (με το να διαμένουν και να σιτίζονται μαζί με το προσωπικό των Κ.Υ.), έτσι ώστε οι συμμετέχοντες σε καμία περίπτωση να μην επιβαρύνονται με τα έξοδα παραστάσεώς τους. Οι φοιτητές που θα εκπαιδεύονται θα δεσμεύονται για την μετέπειτα συμμετοχή τους στη στελέχωση των Κέντρων Υγείας με ποινή των αποκλεισμό τους από κάθε μελλοντική εκδήλωση της Ε.Ε.Φ.Ι.Ε. Κάθε φοιτητής θα υποχρεούται να παραμείνει τουλάχιστον 7 (επτά) εργάσιμες ημέρες στα Κέντρα Υγείας.

Στόχος μας είναι η στελέχωση των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών του Νομού Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας (Κόνιτσας, Μετσόβου, Δελβινακίου, Πραμάντων, Φιλιατών), κατά τους χειμερινούς κυρίως μήνες, αλλά και των πεδινών και παραθαλάσσιων περιοχών (Ηγουμενίτσας, Πάργας, Πρέβεζας, Αρτας), κυρίως κατά τις περιόδους τουριστικής αιχμής. Ο κάθε φοιτητής θα έχει τη δυνατότητα από μόνος του να επιλέξει σε ποιο από τα κέντρα Υγείας ή νοσοκομεία θέλει να πάει, πότε και για πόσο χρόνο, δίνοντας ελαστικότητα και εθελοντικό χαρακτήρα στην απόφασή του αυτή.

Οι φοιτητές θα περιθάλπτουν τα επείγοντα περιστατικά των Κέντρων Υγείας λειτουργώντας πάντα υπό την καθοδήγηση του εφημερεύοντα Ιατρού.

Μελλοντικός στόχος του προγράμματος είναι η χρήση της Τηλεϊατρικής από τους φοιτητές αυτούς (αφού πρώτα θα έχουν πάρει την ανάλογη εκπαίδευση από αρμόδιους εκπαιδευτές πληροφορικής) με χρήση του ήδη υπάρχοντος ανεπτυγμένου δικτύου τηλεϊατρικής στην Υγειονομική περιφέρεια της Ηπείρου. Στόχος της χρήσης τηλεϊατρικής είναι η καλύτερη και υψηλότερη ποιοτικά παροχή υπηρεσιών υγείας από τους φοιτητές, υπό την καθοδήγηση - στα δύσκολά περιστατικά –του έμπειρου υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου ‘‘Χατζηκώστα’’ και του περιφερειακού πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Επίσης η προώθηση της ιδέας της τηλεϊατρικής με την εκπαίδευση του αυριανού προσωπικού στη χρήση της και την αποβολή προκαταλήψεων απέναντί της.

Ο κάθε συμμετέχων, παράλληλα με την ευκαιρία για περαιτέρω εξάσκηση στην περίθαλψη επειγόντων περιστατικών, με την παρουσία του πιστοποιεί και την κοινωνική προσφορά του προγράμματος χάρη στην ανακούφιση που προσφέρεται στα Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία των νευραλγικών αυτών περιοχών της Ηπείρου.

Κάθε φοιτητής που παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας θα συμπληρώνει την ‘‘Κάρτα Συμμετέχοντο’ς με τα περιστατικά που είδε, τον τρόπο αντιμετώπισής τους και την κατάληξή τους. Στόχος της διαδικασίας αυτής είναι, εκτός του να αποδειχθεί έμπρακτα και με στατιστικά στοιχεία η αξία και το μέγεθος του προγράμματος, να προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε έναν πρώτο ‘‘υγειονομικό χάρτη επείγοντων περιστατικών’’ της Ηπείρου με την συλλογή πληροφοριών από τους συμμετέχοντες και την στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων. Τα στοιχεία αυτά θα περάσουν στα χέρια του Υπουργείου Υγείας για την άσκηση της πολιτικής του, και όλους τους ενδιαφερόμενους ακαδημαϊκούς φορείς.

Ευχόμαστε το πρόγραμμα να αποτελέσει ερέθισμα ώστε οι νέοι να διεκδικήσουν το ρόλο τους στην κοινωνία μέσω της δραστηριοποίησης και προσφοράς τους.

Δραστηριότητες...

Νέα του Παραρτήματος...

Κεντρική Σελίδα...


Κάντε εδώ κλίκ(!)
και στείλτε μας τις ιδέες και τα σχόλιά σας...