ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (ΠΣΕ)
 "ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΑΓΡΟ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ"

ΙV. ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

Ø      ΤΡΟΠΟΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Π.Σ.Ε. ΑΓΡΟ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ

 

Το πρόγραμμα σπουδών επιλογής, έχει δομηθεί με βάση το σύστημα των Βασικών Δομικών Εκπαιδευτικών Στοιχείων (modules). Κάθε Βασικό Δομικό Εκπαιδευτικό Στοιχείο (Β.Δ.Ε.Σ.) αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο. Προφανώς, τόσο το εύρος των γνώσεων που περιλαμβάνει κάθε Β.Δ.Ε.Σ. όσο και η αντίστοιχη πνευματική προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για τον σκοπό αυτό δεν είναι η ίδια για όλα τα Β.Δ.Ε.Σ. Γι΄ αυτό το λόγο, κάθε Β.Δ.Ε.Σ. αξιολογείται με έναν βαθμό ο οποίος αποτελεί πολλαπλάσιο ή υποπολλαπλάσιο (όχι κατ’ ανάγκην ακέραιο) της μονάδας. Ο βαθμός αυτός αντιστοιχεί στην εκτιμώμενη συνολική προσπάθεια η οποία πρέπει να καταβληθεί, ώστε να αποκτηθούν οι απαιτούμενες γνώσεις που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο Β.Δ.Ε.Σ. Ως μέτρο σύγκρισης (αξία Β.Δ.Ε.Σ. ίση με 1 μονάδα) λαμβάνεται ο αριθμός των 100 ωρών ενασχόλησης με το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο, συμπεριλαμβανομένων όλων των μορφών αυτής, όπως επαφή με τον διδάσκοντα (θεωρητική ή εργαστηριακή διδασκαλία), αναζήτηση βιβλιογραφίας, μελέτη, εξεταστική διαδικασία, κ.λπ.). Κατά κανόνα τεκμαίρεται ότι οι 100 ώρες συνολικής ενασχόλησης αντιστοιχούν σε 40 ώρες επαφή με τον διδάσκοντα καθηγητή και επομένως σε 4 ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας (θεωρώντας μία ακαδημαϊκή περίοδο περιλαμβάνει 10 εβδομάδες σπουδών). Προφανώς η παραπάνω αντιστοιχία αποτελεί απλώς έναν οδηγό χωρίς να έχει καθολική ισχύ, αφού, όπως προαναφέρθηκε, τα διάφορα γνωστικά αντικείμενα δεν χαρακτηρίζονται από τον ίδιο βαθμό δυσκολίας.

Χρησιμοποιώντας ως δομικά στοιχεία τα Β.Δ.Ε.Σ. το προτεινόμενο Π.Σ.Ε. έχει οικοδομηθεί με τον εξής τρόπο: Συνολικά το Π.Σ.Ε. αποτελείται από 5 έτη σπουδών. Κάθε έτος σπουδών περιλαμβάνει τόσα Β.Δ.Ε.Σ., ώστε η αξία τους να δίνει άθροισμα 9 ή 10 ανά έτος. Τα 9 Β.Δ.Ε.Σ. ανά έτος αντιστοιχούν σε 9 μαθήματα που μπορούν να επιλέξουν οι φοιτητές ανά έτος σύμφωνα με την Υ.Α. 6495 (Φ.Ε.Κ. 975/4-11-97). Σε εναρμόνιση με την προαναφερθείσα Υ.Α., τα 9 Β.Δ.Ε.Σ κάθε ακαδημαϊκού έτους θα κατανέμονται κατ’ αρχήν σε τρεις τετράμηνες περιόδους διδασκαλίας (χειμερινή, εαρινή και θερινή) με 3 μαθήματα ανά περίοδο.

Στα 2 πρώτα έτη, κατά την διάρκεια των οποίων παρέχονται γνώσεις βασικής και ειδικής υποδομής, προβλέπονται συγκεκριμένα Β.Δ.Ε.Σ. συνολικής αξίας 9 μονάδων ανά έτος τα οποία έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα. Από το 3ο έτος σπουδών και μετά, ο φοιτητής, παράλληλα με τα υποχρεωτικής φύσεως Β.Δ.Ε.Σ., λαμβάνει και έναν προοδευτικά αυξανόμενο αριθμό Β.Δ.Ε.Σ. από έναν κατάλογο με προαιρετικού χαρακτήρα γνωστικά πεδία, ώστε να συμπληρώσει Β.Δ.Ε.Σ. αξίας ίσης με 9 μονάδες σε κάθε έτος σπουδών.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, για την λήψη πτυχίου απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση Β.Δ.Ε.Σ. συνολικής αξίας ίσης με σαράντα πέντε (45) μονάδες σε 5 έτη. Τριάντα δύο (32 μονάδες προέρχονται από τα υποχρεωτικά μαθήματα, δέκα (10) μονάδες από προαιρετικά μαθήματα τα οποία παρέχει το πρόγραμμα και δύο (2) μονάδες από την πτυχιακή εργασία.. Επιπλέον των 45 μονάδων Β.Δ.Ε.Σ., για την λήψη πτυχίου απαιτείται και η επιτυχής διεξαγωγή πρακτικής άσκησης συνολικής διάρκειας δύο (2) μηνών η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί και κατά τους θερινούς μήνες (τμηματικά), αλλά μετά την ολοκλήρωση των σπουδών στα 3 πρώτα έτη.  Η πρακτική άσκηση ως προϋπόθεση για την λήψη πτυχίου αξιολογείται μόνον ως επιτυχής ή μη επιτυχής χωρίς να επηρεάζει τον τελικό βαθμό του πτυχίου. Ο τελικός βαθμός του πτυχίου προκύπτει από την σχέση:

Τελικός βαθμός = Σ[(Β)*(Β.Δ.E.Σ.)]/45

όπου: Β = βαθμός αξιολόγησης επίδοσης σε κάθε Β.Δ.Ε.Σ.στην κλίμακα 5-10 και (Β.Δ.Ε.Σ.) = η αξία κάθε Β.Δ.Ε.Σ., όπως αυτή δίνεται στον Πίνακα 1.   

Η αξιολόγηση της επίδοσης σε κάθε μάθημα γίνεται είτε σε όλη την διάρκεια της περιόδου κατά την οποία διδάσκεται ένα Β.Δ.Ε.Σ. (κυρίως τα εργαστήρια) είτε στο τέλος αυτής στα πλαίσια εξεταστικής περιόδου (κυρίως η θεωρία). Οι λεπτομέρειες για τον τρόπο αξιολόγησης της επίδοσης σε κάθε Β.Δ.Ε.Σ. καθορίσθηκαν από τα όργανα του Π.Σ.Ε.. Ως γενική αρχή όμως ισχύει ότι ο φοιτητής, εάν στο τέλος κάθε ακαδημαϊκού έτους δεν έχει κριθεί επιτυχώς σε Β.Δ.Ε.Σ συνολικής αξίας μέχρι 5 μονάδες, μέχρι να το επιτύχει αυτό. Εάν στο τέλος ενός ακαδημαϊκού έτους έχει αξιολογηθεί μη επιτυχώς σε Β.Δ.Ε.Σ. συνολικής αξίας μέχρι 3 μονάδες θα μπορεί αυτές να τις μεταφέρει και να τις ξαναδιδαχθεί στις αντίστοιχες περιόδους σπουδών κατά το επόμενο έτος. Με τον τρόπο αυτό το πρόγραμμα σπουδών είναι ευέλικτο όσον αφορά τον ρυθμό παρακολούθησής του, χωρίς όμως να μειώνεται το επίπεδο σπουδών. Αποφεύγεται δηλαδή το φαινόμενο της παρακολούθησης εξειδικευμένων μαθημάτων στα ανώτερα εξάμηνα, χωρίς να έχουν αποκτηθεί οι προαπαιτούμενες γνώσεις από μαθήματα υποδομής κατωτέρων εξαμήνων.

Η δόμηση του προτεινόμενου προγράμματος σπουδών με βάση τα Β.Δ.Ε.Σ. παρέχει περαιτέρω την δυνατότητα σύνδεσής του και με Π.Σ. άλλων τμημάτων με παρεμφερές επιστημονικό πεδίο από όλες εκείνες τις χώρες της Ευρώπης που μέσα στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων ERASMUS και SOCRATES συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς Μονάδων, το γνωστό E.C.T.S. (European Credit Transfer System). Η αντιστοιχία ενός Β.Δ.Ε.Σ. αξίας 1 μονάδος, όπως αυτή ορίζεται στο παρόν πρόγραμμα, είναι 1 Β.Δ.Ε.Σ. = 6 μονάδες (credits) E.C.T.S. Το χαρακτηριστικό αυτό καθιστά το προτεινόμενο Π.Σ.Ε. ευέλικτο ως προς την δυνατότητα απόκτησης ενός δι-ιδρυματικού πτυχίου και μάλιστα όχι μόνον στα πλαίσια των ελληνικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων αλλά και σε ευρωπαϊκό (και ίσως και διεθνές) επίπεδο. Με τον τρόπο αυτό πιστεύεται ότι αυξάνεται περαιτέρω η ελκυστικότητα του παρόντος Π.Σ.Ε. στους υποψήφιους φοιτητές.